Wachtwoord management met Keepass

Of je wachtwoorden op moet slaan op een veilige plek is tegenwoordig eigenlijk geen vraag meer maar een feit. Wist je dat iedere gebruiker tegenwoordig minimaal 30 wachtwoorden gebruikt? En je wist natuurlijk al wel dat je deze wachtwoorden zoveel mogelijk met complexe tekens in moet stellen en altijd verschillend van elkaar moeten zijn.

De reden dat wij Keepass uitlichten is omdat Keepass gratis is en hoewel deze iets minder gebruiksvriendelijk is dan andere wachtwoord managers, is het een fijne tool om wachtwoorden in op te slaan en te genereren. KeePass is Engelstalig en er is alleen een officiële versie voor Windows.

Download & installeer KeePass

Je vindt KeePass op https://keepass.info/download.html. We raden de ‘professional’ versie aan (versie 2.x). Op dezelfde pagina vind je ook de versies voor andere besturingssystemen, zoals Mac OS en Linux. Maak een nieuwe wachtwoordkluis aan en wachtwoordkluis heet in KeePass een ‘database’.

Je maakt een nieuwe kluis via File->New. Geef het bestand een naam, bijvoorbeeld ‘wachtwoorden.kdbx’ en bewaar het op een logische plaats. Je moet nu een moederwachtwoord voor je kluis opgeven. Dit wachtwoord moet je onthouden en kun je niet opslaan.

Kies een sterk wachtwoord of een lange wachtzin, herhaal het wachtwoord en klik op ‘OK’.

Eventueel kun je in het volgende scherm je kluis een naam geven en hem voorzien van commentaar. Dit is niet noodzakelijk. Klik op ‘OK’.


Maak een nieuwe groep aan

Binnen je kluis in KeePass kun je wachtwoorden groeperen. Als voorbeeld maken we een groep aan voor webwinkels. Klik met de rechtermuisknop op de naam van je wachtwoordkluis en kies ‘add group’.

Typ in het volgende scherm de naam, bijvoorbeeld ‘Webwinkels’ en klik ‘OK’.


Voeg een wachtwoord toe

We gaan nu een wachtwoord toevoegen aan de groep ‘Webwinkels’. Selecteer de groep ‘Webwinkels’, klik met de rechtermuisknop in het rechterdeel van het venster en kies ‘Add Entry’.


Vul nu de gegevens in: de titel, de gebruikersnaam en eventueel het internetadres. Het wachtwoord wordt automatisch voor je gegenereerd. Je kunt het wachtwoord bekijken en wijzigen als je op het icoontje met de 3 bolletjes klikt.

Je kunt eventueel een nog sterker wachtwoord laten genereren als je op het icoontje daaronder klikt en kiest voor ‘Open Password Generator’.

Klik als je klaar bent op ‘OK’.

Sla de kluis op

Klik op het diskette-icoontje om je kluis, met het nieuwe wachtwoord, op te slaan.


Knip en plak het wachtwoord

We hebben nu een kluis met een opgeslagen wachtwoord. Als je het wachtwoord nodig hebt, kun je op de regel gaan staan, met de rechtermuis klikken, en kiezen voor ‘Copy Password’. Je kunt ook direct de toetscombinatie Ctrl+C gebruiken of dubbelklikken op het wachtwoord.

Je hebt nu 12 seconden om het wachtwoord te plakken op de juiste plek.


Automatisch invullen

Een nog slimmere manier om gebruik te maken het invoegen van wachtwoorden op een website is door de volgende stappen te nemen:

  • Ga naar de Entry die je wilt gebruiken en kies voor ‘urls’. Kies vervolgens de webbrowser waarmee je de website wilt openen. Zorg er vooraf voor dat de juiste url is opgegeven die direct verwijst naar het inlogscherm van de betreffende webshop.

 

  • Ga nu in het veld staan waar de inlognaam (vaak mailadres) wordt gevraagd. Ga terug naar Keepass en kies voor ‘ perform autotype’ via de rechtermuistoets.


De inlognaam en wachtwoord zal nu automatisch worden ingevuld en ingelogd op de betreffende webshop.

Selectie automatisch generen wachtwoorden

Het is mogelijk om de wachtwoord generator te wijzigen naar gelang de behoefte. Zo kun je aangeven dat je geen punt in een wachtwoord wilt en uit hoeveel tekens een wachtwoord moet bestaan.

Ga hiervoor naar Tools en kies voor ‘ generate password list’


Kies de gewenste opties zoals het aantal karakters, hoofdlettergebruik etc.

In de advanced tab kun je ervoor kiezen om karakters die op elkaar lijken te excluden.

Zijn de instellingen zoals jij dat wilt? Kies dan voor de diskette rechts naast profile en geef het profiel een naam.


Vanaf nu kun je zelf een password laten genereren op basis van de eerder door jou opgegeven wensen.

Ga hiervoor naar ‘Add entry’ en kies voor het sleuteltje rechts naast ‘repeat’
Je kunt nu kiezen voor jouw Profile en daarmee zal het wachtwoord worden gegenereerd zoals jij eerder hebt ingesteld.


Er zijn diverse andere password generators die qua gebruikersgemak zelfs slimmer zijn. De reden dat we Keepass adviseren is omdat deze tool volledig gratis is, wij er veelvuldig en graag gebruik van maken en de database kan worden opgeslagen op een door Encis gehoste serveromgeving in plaats van in een public cloud.